Pizzan historia

Pizza on italialaista alkuperää oleva ruokalaji, joka koostuu tyypillisesti tomaattikastikkeella ja juustolla päällystetystä ja uunissa paistetusta litteästä leivästä. Siitä on tullut suosittu ruoka-aine monissa osissa maailmaa.

Sana ”pizza” esiintyy ensimmäisen kerran latinankielisessä tekstissä, joka on peräisin eteläitalialaisesta Gaetan kaupungista vuonna 997 jKr. Latinan kielellä kirjoitetussa tekstissä todettiin, että eräs leipuri nimeltä ”Concettina” leipoi pizzaa ensimmäistä kertaa. Sana ”pizza” tuli todennäköisesti vanhasta italian sanasta ”pinsa”, joka tarkoitti ”litteää leipää”.

Ensimmäinen tomaattikastikkeella maustettu pizza kirjattiin vuonna 1735, kun napolilainen lääkäri Antonio Mattioli kirjoitti kirjan, joka sisälsi reseptin ”tomaattikastikkeella koristellulle pizzalle”. Tomaattikastiketta lisättiin napolilaiseen pizzaan vasta 1700-luvun lopulla tai 1800-luvun alussa.

Pizzasta tuli suosittu Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun toisen maailmansodan aikana Italiassa olleet sotilaat palasivat kotiin ruokalajin makuun. Ensimmäinen pizzeria Yhdysvalloissa avattiin New Yorkissa.

Sana ”pizza” esiintyy ensimmäisen kerran latinankielisessä tekstissä, joka on peräisin eteläitalialaisesta Gaetan kaupungista vuonna 997 jKr.

Pizzan uskotaan saaneen alkunsa Italiasta, ja sanan ”pizza” uskotaan tulleen italialaisesta sanasta ”pizza”, joka tarkoittaa ”kakkua” tai ”piirakkaa”. Sanan ”pizza” ensimmäinen kirjattu käyttö on latinankielisessä tekstissä, joka on peräisin eteläitalialaisesta Gaetan kaupungista vuodelta 997 jKr. Tekstissä, joka on kirjoitettu vanhalla ranskankielellä, mainitaan, että ”pizza” tuodaan häihin.

Pizzan suosio alkoi todella kasvaa 1700-luvulla, kun Napolissa avattiin ensimmäinen pizzeria. Sen jälkeen avattiin ensimmäinen amerikkalainen pizzeria vuonna 1905 New Yorkissa. Sittemmin pizzasta on tullut suosittu ruokalaji kaikkialla maailmassa, ja siitä on monia erilaisia variaatioita ja täytteitä.

Latinan kielellä kirjoitetussa tekstissä todettiin, että eräs ”concettina” -niminen leipuri leipoi ”pizzaa” ensimmäistä kertaa.

Pizzan historia on pitkä ja monitahoinen, ja sen juuret ulottuvat antiikin Kreikan, Egyptin ja Rooman sivilisaatioihin. Nykyaikainen pizza, sellaisena kuin me sen tunnemme, sai alkunsa Italiasta, ja siitä on sittemmin tullut yksi maailman suosituimmista ja ikonisimmista ruokalajeista.

Pizzan alkuperästä on monia erilaisia tarinoita ja teorioita, mutta yleisimmin hyväksytty on, että se luotiin ensimmäisen kerran Napolissa, Italiassa 1700-luvun lopulla. Tarinan mukaan pizzan loi Raffaele Esposito -niminen mies, joka omisti pizzerian Napolissa. Hänen kerrotaan luoneen ensimmäisen pizzan nimenomaan Italian kuninkaalle ja kuningattarelle, jotka vierailivat tuolloin Napolissa. Tämä pizza valmistettiin tomaateista, mozzarellajuustosta ja basilikasta, jotka ovat yhä nykyäänkin suosituimpia pizzan täytteitä.

Pizzasta on sen vaatimattomista alkuajoista lähtien tullut yksi maailman rakastetuimmista ruoka-aineista. Nykyään sitä nauttivat ihmiset kaikista kulttuureista ja taustoista, ja sitä voi löytää lähes joka puolelta maapalloa. Piditpä siitä sitten pelkkänä tai lempiaineksillasi täytettynä, pizza on tullut jäädäkseen.

Sana ”pizza” on todennäköisesti peräisin vanhasta italialaisesta sanasta ”pinsa”, joka tarkoitti ”litteää leipää”.

Sana ”pizza” on todennäköisesti peräisin vanhasta italialaisesta sanasta ”pinsa”, joka tarkoitti ”litteää leipää”. Sanan ”pizza” ensimmäinen kirjattu käyttö on vuodelta 997 jKr. latinankielisessä tekstissä, joka on peräisin Gaetan kaupungista Etelä-Italiassa. Tekstissä mainitaan jauhoista, vedestä ja suolasta valmistettu ”pizza”.

Nykyinen pizza sai alkunsa Napolissa, Italiassa 1700-luvulla. Ensimmäinen pizzeria, Antica Pizzeria Port’Alba, avattiin vuonna 1738. Alun perin pizzaa myivät katukauppiaat, jotka leipoivat sen tuoreena ja myivät sitä kuumana kärryistään.

Pizzasta tuli suosittua Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun toisen maailmansodan aikana Italiassa olleet sotilaat palasivat kotiin ja himoitsivat tätä ruokalajia. Ensimmäinen pizzeria Yhdysvalloissa avattiin vuonna 1905 New Yorkissa. Nykyään Yhdysvalloissa on yli 61 000 pizzeriaa, ja pizza on yksi maan suosituimmista ruokalajeista.

Usein kysytyt kysymykset aiheesta Pizzan historia

Kuka on keksinyt pizzan?

Pizza on leivonnaisena yksi maailman suosituimmista herkuista ja sitä valmistetaan ja syödään niin usein, että sitä pidetään yleisesti italialaisena ruokana. Pizzan esi-isä eli sen ensimmäinen versio syntyi kuitenkin jo tuhansia vuosia sitten muinaisessa Kreikassa ja Persiassa. Legendan mukaan persialaisten kuningas Darius I:n (521-486 eKr) sotilaat olisivat leiponeet lättänän leivän. Heidän mukaansa tämä ruoka oli helppo valmistaa ja sopi hyvin sotilaiden nopeisiin aterioihin. Vuosien mittaan tästä leivästä kehittyi ajan myötä pizza, kun siihen lisättiin erilaisia kastikkeita ja täytteitä. Nykyisin on olemassa lukematon määrä erilaisia pizzoja, joita valmistetaan niin italialaisissa pizzerioissa kuin kotikeittiöissä ympäri maailman.

Mikä oli ensimmäinen pizza?

Ensimmäisen pizzan uskotaan valmistetun Napolissa Italiassa 1600-luvulla. Se oli ohutta leipätaikinaa, joka oli päällystetty oliiviöljyllä, valkosipulilla ja muilla yrteillä. Tomaatteja lisättiin pizzaan vasta myöhemmin. Ensimmäinen dokumentoitu pizza valmistettiin Napolin kuningattarelle vuonna 1734.

Kuka toi pizzan Suomeen?

Giovanni ”Nino” Tedeschi toi pizzan Suomeen Haminaan vuonna 1961. Nino oli italialainen keittiömestari, joka intohimoisesti rakasti ruoanlaittoa. Hän vietti paljon aikaa ympäri maailmaa tutkimassa erilaisia ​​ruokakulttuureja ja oppi paljon erilaisista ruoista. Nino oli erittäin taitava ruoanlaittaja ja hänen pizzansa olivat aina erittäin maukkaita. Suomalaiset ovat olleet kiitollisia Nino Tedeschille siitä, että hän on tuonut pizzan Suomeen ja ovat nyt ylpeitä siitä, että heillä on oma pizzakulttuuri.

Miksi ananas ei kuulu pizzaan?

Ananas ei kuulu pizzaan, koska se on liian makea ja sokerinen. Kitkerä aurajuusto ei sovi yhteen tällaisen maun kanssa. Ananaksella on myös voimakas maku, joka luo hyvin voimakkaan ristiriitaisen makukokemuksen muiden täytteiden kanssa.

Miksi pizza on pyöreä?

Pizza on pyöreä, koska se valmistetaan taikinaa pyörittämällä luontevasti pyöreäksi. Neliön muotoisen pizzan teossa kuluisi enemmän aikaa, kun taikina pitäisi kaulita neliöksi. Pitsalaatikot taas valmistetaan pahviarkkeina, joista ne taitellaan laatikoiksi pitserioissa.

Mistä Pannupizza on kotoisin?

Pannupizzan uskotaan olevan peräisin Sisiliasta, ja ensimmäiset pizzeriat ilmestyivät 1900-luvun alussa New Yorkiin ja muihin Yhdysvaltojen itäisiin kaupunkeihin. Nimellä alettiin viitata paksupohjaiseen, neliön muotoiseen pannupizzaan.

Montako Pizzeriaa on Suomessa?

Pizzerioita on Suomessa kymmenittäin. On vaikea sanoa tarkkaan, kuinka monta niitä on, koska kenttä vaihtuu koko ajan. Määrä lienee reilusti yli tuhat, sillä esimerkiksi Fonectan numerohakupalvelussa haku ”pizzeria” antaa 849 tulosta. Haku ”kebab pizzeria” antaa 330 osumaa.

Milloin pahviset Pizzalaatikot on kehitetty?

Pahviset pizzalaatikot on kehitetty 1960-luvulla. Pahviset pizzalaatikot ovat edelleen käytössä, ja ne ovat yleisiä erityisesti pizzerioissa. Pahviset pizzalaatikot ovat hyvin suosittuja, koska ne ovat kevyitä, helposti kuljetettavia ja niillä on hyvä lämmöneristysominaisuus.

Missä maassa pizza on tehty?

On vaikea määrittää, mistä pizza on peräisin, sillä se on ollut olemassa jo vuosisatoja. Varmaa on kuitenkin se, että litteitä leipiä valmistettiin Egyptissä, Intiassa, Kreikassa ja Persiassa jo kauan ennen ajanlaskumme alkua. Todennäköisesti pizza, sellaisena kuin me sen nykyään tunnemme, kehittyi näiden eri perinteiden yhdistelmästä.

Milloin ensimmäinen pizza tuli Suomeen?

Suomeen ensimmäinen pizza tuli 1970-luvun alussa, kun leipuri Jussi Linkosuo vieraili Tukholmassa ja innostui konseptista. Ensimmäinen pizzataikina heitettiin ilmaan valokuvaajien ja katsojien iloksi Hämeenkadun Tavastialla.

Milloin pizza on valmis?

Pizza on valmis, kun sen reunat ovat lähes palaneet. Tämä kestää usein muutaman minuutin.

Kuka keksi ananaksen Pizzaan?

Ensimmäinen ananaspizza keksittiin tiettävästi Kanadassa. Kreikkalainen maahanmuuttaja Sam Panopoulos muutti Kanadaan vuonna 1954. Samalla matkalla Panopoulos pysähtyi Napolissa, pizzan kotikaupungissa, jossa hän maistoi ensimmäistä kertaa paikallista herkkua.

Mikä yrtti pizzan päälle?

Oregano on yrtti, joka sopii hyvin pizzan päälle. Se sulautuu hyvin juustoon ja antaa pizzalle erityisen maun.

Miten pizza syödään?

Yleensä pizza jaetaan paloiksi ja nautitaan käsin tai haarukalla ja veitsellä. Cirenen mukaan tämä ei kuitenkaan ole perinteisesti oikea tapa. Hän sanoo, että alun perin neapoliittinen pizza oli ruoka, jota kiireiset kaupunkilaiset nappasivat mukaansa liikkeellä ollessaan, kun he kiersivät kaupungilla.

Mitä pizzan päälle?

Pizza on loistava ruokalaji perheen ja ystävien kanssa nautittavaksi. Voit valita erilaisista täytteistä täydellisen pizzan luomiseen. Hyviä yhdistelmiä ovat esimerkiksi pepperoni ja tuore tomaattiviipaleet, tonnikala ja oliivit, kinkku ja tuoreet vihannekset sekä kinkku ja ananas. Voit myös lisätä pizzaan ylimääräistä juustoa, yrttejä ja mausteita, jotta pizzasta tulisi vieläkin herkullisempi. Joten, mitä sinä odotat? Ole luova ja nauti pizzastasi!

Miten pyörittää pizza?

Pizza on yksi kaikkien aikojen suosituimmista ruoista, ja se onkin helppo valmistaa. Kun taikina on valmis, se voidaan pyörittää pöytään nähden pystysuorassa asennossa. Kädet taikinan yläreunoilla, puristetaan ja pyöritetään sitä siten, että taikina on pöytään nähden pystysuorassa asennossa. Pidä kätesi taikinan yläreunoilla, puristele ja pyöritä sitä.

Mikä vehnäjauho Pizzaan?

Italialainen pizzapohja valmistetaan 00-laatuisista, tipo 00-vehnäjauhoista. 00-jauholla tarkoitetaan jyvän ydinosasta valmistettua yleensä hienoksi jauhettua vehnäjauhoa. Italiassa jauhojen merkintä 00, 0, 1 tai 2 kertoo niiden tuhkapitoisuudesta, eli siitä, kuinka paljon jyvän kuoriosia jauhoissa on mukana.

Onko Pizzassa kananmunaa?

Pizza on herkullinen italialainen ruokalaji, joka valmistetaan tyypillisesti vehnäjauhotaikinasta, tomaattikastikkeesta, juustosta ja erilaisista täytteistä. Vaikka pizzaan voi laittaa monenlaisia täytteitä, yksi suosituimmista täytteistä on kananmuna. Aivan oikein, pizza, jossa on kananmunaa, on olemassa, ja sitä kutsutaan nimellä ”napakymppipizza”.

Jos siis mietit, voiko pizzassa olla kananmunaa vai ei, vastaus on kyllä, voi! Se, pidätkö pizzasta, jossa on kananmunaa, on täysin sinun päätettävissäsi, mutta jos haluat herkullisen ja ainutlaatuisen muunnelman klassisesta ruokalajista, sinun kannattaa ehdottomasti kokeilla sitä.

Kauanko pizza uunissa?

Pizza uunissa kypsyy 15-20 minuuttia, kiertoilmauunissa 200 asteen uunissa keskitasolla noin 15-20 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. Grandiosa Extra Kebab -kiviuunipizzan paistoaika on hieman lyhyempi, n. 15-20 minuuttia. Paistoaika saattaa vaihdella uunin tehosta riippuen.

Miten Pannupizza tehdään?

Pannupizza tehdään tyypillisesti uunissa, ja se on yksi helpoimmista pizzoista mitä voi tehdä. Taikinan voi vaivata itse tai ostaa valmiin taikinan, jolloin vain täyte ja koristelu tarvitaan. Pohjan voi tehdä myös ilman hiivaa, jolloin se on nopeampi valmistaa. Pannupizza sopii hyvin myös lasten kanssa tehtäväksi, koska se on helppo ja nopea valmistaa.

Miten tehdä hyvää pizzaa kotona?

Pizza on yksi suosituimmista ruokia maailmassa, ja sitä voi tehdä hyvin monin tavoin. On tärkeää valita oikeat ainekset, ja taikinan tulee olla kimmoisaa. Pohja tulee paistaa uunin alaosassa 250 asteessa n. 20 minuuttia. Pizza on valmis, kun sen pinta on kauniin ruskeaa.

Onko Pizzeria-ravintola?

Pizzeria-ravintolat ovat yleensä ravintoloita, joissa keskitytään lähinnä pizzoihin. Pizzojen lisäksi tuotevalikoimaan voi kuulua myös esimerkiksi kebabia, salaattia sekä pastaa. Pizzeria-ravintolat sijaitsevat usein kaupungeissa ja niitä voi löytää myös usein matkailukohteista.

Miten tehdä pizzaa?

Pizza on yksi suosituimmista ja herkullisimmista ruoista, ja sitä onkin helppo valmistaa. Ensimmäinen askel on sekoittaa hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hiiva-vesiseokseen suola, jauhot ja öljy. Pehmeän taikinan seoksen pitäisi kohota noin puolen tunnin ajan. Kauli sitten kohonnut taikina ohueksi levyksi. Mikäli taikina on todella löysää, käytä reilusti jauhoja apuna.

Lopuksi täytä pizza haluamillasi täytteillä ja paista 250-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Ripottele pinnalle halutessasi oreganoa.

Kauanko pizzerian pizza säilyy?

Huffington Postin mukaan pizzerian pizza säilyy jääkaapissa yleensä kolme tai neljä päivää. Pizza kannattaa pakata tiiviisti, jotta se pysyy tuoreena. Mikäli pizzaa on säilytetty muutama tunti huoneenlämmössä ennen jääkaappiin pistämistä, on se turvallisinta lämmittää ennen syömistä.

Kauanko itse tehty pizza säilyy?

Itse tehty pizza säilyy hyvin kolmesta neljään päivää jääkaapissa. Pizzan säilyttämisessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se on pakattu tiiviisti. Tiivis pakkaustapa takaa sen, että sen maut ovat kohdallaan vielä säilyttämisen päätteeksi.

Mitä pizza sisältää?

Pizza sisältää yleensä jonkinlaisen kasvipohjaisen täytteen, kuten tomaattikastikkeen, valkosipulin, sienet ja/tai kanan, sekä vähärasvaisen juuston. Lisäksi usein lisätään myös ananasta, parmesaania ja/tai kinkkua. Kinkku on yksi parhaista proteiinilähteistä pizzaan.

Mikä on hyvä Pizzalapio?

Pizzalapion tulee olla tasainen ja se kestää eniten iskuja työtasoon tai pizzauuniin. Teräs on kuitenkin materiaalina alumiinia painavampaa, mikä vaikuttaa lapion käsiteltävyyteen.

Pitääkö Pizzapohjaa Esipaistaa?

Pizzapohjan esipaistaminen on tärkeää, jos haluat saada pohjasta rapean tavallisellakin uunilla. Pizzapohjan esipaistaminen vie 2-3 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä.

Mitä kinkkua Pizzaan?

Kinkku on yksi niistä aineksista, joka sopii hyvin pizzaan. Kinkku on maukas ja sitä on saatavilla useissa erilaisissa vaihtoehdoissa. Kinkku on myös hyvä lisäys pizzaan, koska se antaa pizzaan lisää makua.

Mikä on paras Pizzajuusto?

Mikä on paras pizzajuusto? Parhaat pizzajuustot ovat sulavia ja kuivahkoja juustoja, joilla onnistut parhaiten. Esimerkiksi parmesaani, mozzarella, sinihomejuusto ja mascarpone toimivat erinomaisesti.

Mitä mozzarella pizzaan tulee?

Vastaus on yksinkertainen. Lehmänmaidosta tehdystä mozzarellasta tulee parempaa pizzaa, sillä silloin juusto ei ole liian kosteaa. Juustosta lähtevä kosteus kiehuu paistettaessa ikävästi pizzan päällä. Roomassa suurin osa pizzerioista käyttää pizzoihinsa selvästi rasvaisempaa ja kumisempaa filone-juustoa.

Missä järjestyksessä täytteet pizzaan?

Pizzan täytteet kannattaa laittaa juuston alle, jotta juusto ei pala tai kuivahda. Tomaattikastiketta voi laittaa pintaan vasta lopuksi, jolloin se ei värjää juustoa ja täytteitä.

Jätä kommentti