Konstantinuksen riemukaari Roomassa

Rooman riemukaari (Konstantinuksen riemukaari) sijaitsee Piazza del Colosseolla, aivan colosseum -nähtävyyden vieressä. Rooman riemukaari rakennettiin uudelleen vuonna 1749 tulipalon tuhouduttua. Se on yksi Rooman nähtävyyksistä.

Tässä kirjoituksessa lyhyt katsaus ja tietopaketti Konstantinuksen riemukaaresta ja siitä, mitä matkailijan tulee tietää

Rooman riemukaaren historia

Konstantinuksen riemukaari muistuttaa 27. lokakuuta 312 jKr. tapahtuneesta voitosta, kun keisari Konstantinus kukisti kilpailijansa Maxentiuksen Milvian sillan (Ponte Milvio) taistelussa Rooman lähellä.

Taistelu käytiin noin kilometrin päässä siitä paikasta, jossa rooman riemukaari nyt seisoo, ja se ratkaisi sekä Euroopan että kristinuskon tulevan suunnan ja perusti uuden pääkaupungin valtakunnalleen: Konstantinopoli tai Bysantti.

Sen lisäksi, että se on tärkeä matkailunähtävyys, se on myös symbolinen, koska tämä muistomerkki merkitsee sitä, mitä on kutsuttu nimellä ”pakanuuden loppu” – historian käännekohta.

Riemukaari on nimenä harhaanjohtava

Nimi ”rooman riemukaari” on hieman harhaanjohtava, sillä se viittaa siihen, että muinaiset roomalaiset juhlistivat voittoa riemukulkueella – voittokulkueella Rooman halki, jota yleensä johti keisari ja hänen vangitsemansa henkilöt. Tässä tapauksessa Konstantinus kuitenkin aloitti kampanjansa kostaa Maxentiukselle ja hänen kannattajilleen.

Konstantinuksen voittoa on muistettu roomalaisissa kolikoissa samoin kuin riemukaaressa, mutta riemukaarta koristavat reliefit esittävät myös seuraavia kuvia maxentiuksen voitto keisareista Severus ja Galerius.

Kaaren reliefit esittävät Konstantinuksen voittoisaa armeijaa, jota johtaa ”onnekkaaksi neroksi” kutsuttu hahmo (josta tuli myöhemmin toivon symboli)

Vuonna 1969 paavi Paavali VI piti messun Riemukaaren juurella, ja lahjoitti luodin, joka haavoitti häntä salamurhayrityksessä, sijoitettavaksi hiljattain rakennettuun pyhäkköön

Rooman riemukaari nykyään

Nykyään Konstantinuksen kaari on yksi Rooman suosituimmista nähtävyyksistä, ja tällä palasella Rooman historiaa on monia tarinoita kerrottavana.

Konstantinuksen kaari on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä, eikä Roomassa vierailevien kannata jättää sitä väliin. Sillä on suuri historiallinen merkitys, sillä se merkitsee monumentaalista muutosta länsimaiden historiassa. Nykyinen kaari on identtinen alkuperäisen kanssa lukuun ottamatta sen kivijalkaa. Se restauroitiin vuonna 1724 tulipalon vaurioittamana.

Rooman riemukaari on kaikkien Rooman läpi johtavien teiden keskus, jota symboloi se, että se on Via dei Fori Imperialin toisessa päässä. Tämä valtava tie leikkaa osan Forum Romanumista ja yhdistää Piazza Venezian Piazza del Colosseoon.

Rooman riemukaari pähkinänkuoressa

– Roomassa sijaitseva Riemukaari rakennettiin vuonna 312ekr ja uudelleen vuonna 1749 tulipalon tuhouduttua

– Konstantinuksen kaari on 35 metriä korkea, 25 metriä leveä ja 7,4 metriä syvä 

– Nykyään Konstantinuksen kaari on yksi Rooman suosituimmista nähtävyyksistä, ja tällä palasella Rooman historiaa on monia tarinoita kerrottavana.