Apollo jumala

Apollo rooman jumala, joka on myös on yksi kreikkalaisen mytologian tärkeimmistä jumalista.

Hän on auringon, valon, tiedon ja parantamisen jumala. Apollo on Zeuksen ja Leton poika ja Artemiksen kaksoisveli.

Apollo jumala kuvataan usein nuorena miehenä, jolla on laakeriseppele päässään ja kädessään lyyra.

Apollon perhe

Apollon perheeseen kuului joitakin kreikkalaisen mytologian tunnetuimmista jumalista ja jumalattarista.

Hänen vanhempansa olivat jumalten kuningas Zeus ja titaanitar Leto.

Apollolla oli kaksi sisarta, Artemis ja Athene. Hänen kaksoisveljensä oli viinin jumala Dionysos. Apollo oli naimisissa nymfi Daphnen kanssa.

Apollon myytit

Yksi tunnetuimmista Apolloniin liittyvistä tarinoista on kertomus hänen taistelustaan jättiläispytonin kanssa. Apollo tappoi Pythonin nuolillaan. Tätä tarinaa käytetään usein selittämään, miksi Apollo on parantamisen jumala.

Apollo tunnetaan myös hänen suhteestaan troijalaisruhtinas Akhillekseen. Akilles oli suuri soturi, joka oli haavoittumaton kaikille aseille paitsi yhdelle kantapäässään olevalle. Apollo suojeli Akhilleusta vahingoittumasta taistelussa.

Apollon kerrottiin myös auttaneen kreikkalaista sankaria Odysseusta hänen kotimatkallaan Troijasta. Apollo antoi Odysseukselle ennustamisen lahjan.

Kreikkalaisessa mytologiassa on monia muitakin tarinoita Apollosta. Nämä tarinat osoittavat, miksi Apollo on yksi Kreikan mytologian tärkeimmistä jumalista.

Apollo taiteessa

Apollo on yksi tärkeimmistä ja laajimmin kunnioitetuista olympiajumalista klassisessa kreikkalaisessa ja roomalaisessa uskonnossa sekä kreikkalaisessa ja roomalaisessa mytologiassa. Kreikkalaisten kansallisjumaluutta Apollonia on pidetty eri tavoin muun muassa musiikin, totuuden ja profetian, parantamisen, auringon ja valon, ruttojen ja runouden jumalana. Apollo on Zeuksen ja Leton poika, ja hänellä on kaksoissisar, siveä metsästäjätär Artemis. Deloksella syntynyt Apollo on jousimiesjumala, joka liittyy parantamiseen, musiikkiin ja profetiaan.

Apollo kuvataan usein nuorena miehenä, jolla on pitkät, virtaavat hiukset ja laakeriseppele. Hänet esitetään myös usein soittamassa lyraa tai kantamassa jousipyssyä ja nuolia. Klassisessa kreikkalaisessa taiteessa Apollo kuvataan usein komeana nuorena miehenä, jolla on pitkät, virtaavat hiukset. Hänet esitetään usein soittamassa lyyraa tai kantamassa jousipyssyä ja nuolia.

Yksi tunnetuimmista Apollonia esittävistä taideteoksista on Apollo Belvedere, marmoripatsas myöhäisklassiselta kaudelta. Patsas kuvaa Apollonia seisovassa asennossa, paino on siirretty oikealle jalalle ja vasen jalka on hieman koukussa. Hänen päänsä on käännetty vasemmalle, ja hän katsoo olkansa yli. Hänen oikea kätensä on ojennettuna, ja hänellä on kädessään jousi, kun taas vasen käsi roikkuu alaspäin hänen sivussaan.

Apollo Belvedereä pidetään yhtenä klassisen kuvanveiston hienoimmista esimerkeistä. Se ilmentää nuorekkaan mieskauneuden ihannetta, ja sitä on kopioitu paljon.

Apollon vaikutus kulttuuriin

Apollo on yksi tärkeimmistä ja laajimmin palvotuista olympiajumalista klassisessa kreikkalaisessa ja roomalaisessa uskonnossa sekä kreikkalaisessa ja roomalaisessa mytologiassa. Kreikkalaisten kansallisjumaluutta Apollonia on pidetty eri tavoin muun muassa musiikin, totuuden ja ennustamisen, parantamisen, auringon ja valon, ruttojen ja runouden jumalana. Hän on Zeuksen ja Leton poika ja Artemiksen kaksoisveli.

Apollo tunnetaan kreikkalaisessa mytologiassa musiikin ja parantamisen jumalana. Musiikin jumalana Apollon uskotaan keksineen lyyran. Hän on myös taiteiden suojelijajumala, mukaan lukien runouden, draaman ja tanssin. Musiikillisten ja taiteellisten kykyjensä lisäksi Apollo tunnetaan myös parantavista voimistaan. Hänen sanotaan pystyvän parantamaan sairauksia ja jopa herättämään ihmisiä kuolleista. Apollo on myös auringon ja valon jumala. Hänet kuvataan usein kantamassa aurinkokiekkoa tai ajamassa vaunuilla taivaan halki.

Apollolla on ollut merkittävä vaikutus kulttuuriin antiikin ajoista lähtien. Taiteessa hänet kuvataan usein komeana nuorena miehenä, jolla on pitkät hiukset ja laakeriseppele. Hänet on yhdistetty myös roomalaiseen Sol-jumalaan. Apollon vaikutus näkyy myös Apollo-avaruusohjelman ja Apollo-kuulentojen nimeämisessä.

Jätä kommentti