Roomasta sisiliaan

Jos etsit lomaa, joka tarjoaa vähän kaikkea, etsi matka Roomasta Sisiliaan. Tällä Italian saarella on kaikkea: upeita rantoja, kunnioitusta herättäviä historiallisia kohteita, herkullista ruokaa ja ystävällisiä paikallisia. Halusitpa sitten rentoutua tai tutustua, Sisilian-matkalla riittää tekemistä.

Rooman ja sen valtakunnan lyhyt historia

Kaksoisveljekset Romulus ja Remus perustivat Rooman vuonna 753 eaa. Siitä kasvoi yksi historian suurimmista ja mahtavimmista imperiumeista. Rooman valtakunta saavutti huippunsa keisari Konstantinuksen aikana 4. vuosisadalla jKr. Hänen kuolemansa jälkeen valtakunta jakautui kahtia, ja Rooma kaatui barbaarien hyökkäyksille 5. vuosisadalla jKr. Rooman valtakunta oli yksi historian suurimmista imperiumeista, ja se hallitsi suurimmillaan aluetta, joka ulottui Britanniasta Pohjois-Afrikkaan ja Espanjasta Lähi-itään.

Rooman valtakunnan kaatuminen ja Bysantin valtakunnan nousu

Rooman valtakunnan kaatuminen

Rooman valtakunta oli vuosisatojen ajan yksi maailman mahtavimmista imperiumeista. Mutta 5. vuosisadalla jKr. valtakunta oli vaikeuksissa. Rooman valtakunnan tuhoon oli monia syitä, mutta tärkeimpiä niistä olivat sisäiset ongelmat, kuten hallituksen korruptio, taantuva talous ja barbaariheimojen hyökkäykset.

Rooman valtakunta kohtasi myös ulkoisia ongelmia, kuten muiden valtakuntien ja barbaariheimojen hyökkäyksiä. Vuonna 476 jKr. visigootit-niminen barbaariheimo kaatoi Rooman viimeisen keisarin. Tämä tapahtuma merkitsi Rooman valtakunnan loppua.

Rooman valtakunnan kaatumisen jälkeen Eurooppa vaipui pimeyteen. Enää ei ollut voimakasta keskushallintoa, joka olisi pitänyt yllä järjestystä. Barbaarit vaelsivat maaseudulla ryöstäen ja ryöstellen. Se oli suuren kaaoksen ja väkivallan aikaa.

Mutta tästä pimeydestä nousi uusi valtakunta: Bysantin valtakunta. Bysantin valtakunnan perusti Rooman keisari Konstantinus vuonna 330 jKr. Konstantinus siirsi Rooman valtakunnan pääkaupungin Roomasta Bysantin kaupunkiin, jonka nimi muutettiin Konstantinopoliksi. Bysantin valtakunta kesti yli 1 000 vuotta ja oli yksi aikansa mahtavimmista valtakunnista.

Sisilian arabien valloitus

Sisilian arabien valloitus alkoi vuonna 827 ja kesti yli sata vuotta. Arabit saivat saaren hallintaansa Bysantin valtakunnan rappeutumisen vuoksi. Arabit toivat mukanaan kulttuurinsa ja uskontonsa, joilla oli merkittävä vaikutus saareen. Sisiliasta tuli arabien vallan aikana vauras ja kosmopoliittinen paikka.

Sisilian arabien valloitus oli käännekohta saaren historiassa. Arabien tulo toi mukanaan uusia ideoita ja vaikutteita idästä. Sisiliasta tuli arabien vallan aikana entistä kosmopoliittisempi ja vauraampi paikka. Arabit toivat saarelle myös islamin, jolla oli pysyvä vaikutus Sisilian kulttuuriin ja uskontoon.

Sisilian normannien valloitus

Normannien Sisilian valloitus alkoi vuonna 1061, kun Roger de Hautevillen johtamat normanniseikkailijat ylittivät Messinan salmen ja aloittivat vuoteen 1091 asti kestäneen valloituskampanjan. Normannit hyökkäsivät ensin Bysantin hallussa olevaan Messinan kaupunkiin ja aloittivat sitten tasaisen marssin saaren halki kukistaen matkan varrella bysanttilaisia, arabeja ja lombardeja. Vuoteen 1091 mennessä he hallitsivat koko saarta.

Normannien Sisilian valloitus muutti saaren lopullisesti. Normannit toivat mukanaan uuden elämäntavan, uudet tavat ja uuden kielen. He rakensivat myös useita linnoja ja linnoituksia eri puolille saarta. Sisiliasta tuli normannien siirtomaa, ja sen asukkaista tuli normannien, arabien, bysanttilaisten ja lombardien sekoitus.

Normannien Sisilian valloitus oli merkittävä tapahtuma keskiajan historiassa. Se merkitsi Sisilian muslimien vallan loppua ja uuden aikakauden alkua, jolloin saari olisi eurooppalaisten hallussa.

Sisilian kuningaskunta normannien vallan aikana

Sisilian kuningaskunta oli itsenäinen valtio, joka oli olemassa 1100-luvulta 1800-luvulle. Sen perustivat alun perin normannit, Pohjois-Ranskasta kotoisin oleva kansanryhmä, joka hyökkäsi Sisiliaan vuonna 1061. Normannit hallitsivat Sisiliaa yli kaksi vuosisataa, ja tuona aikana kuningaskunta kukoisti. Normannit toivat saarelle monia innovaatioita, kuten uuden oikeusjärjestelmän, uudenlaisen valuutan ja uuden arkkitehtuurityylin. He toivat mukanaan myös uuden uskonnon, kristinuskon, joka alkoi vähitellen korvata vanhat pakanalliset uskonnot.

Normannien vallan aikana Sisiliasta tuli yksi Euroopan vauraimmista ja mahtavimmista kuningaskunnista. Valtakunnan pääkaupunki Palermo oli yksi maailman suurimmista ja kauneimmista kaupungeista. Valtakunnan talous perustui maatalouteen, kauppaan ja teollisuuteen. Sisilian maatalous oli hyvin tuottavaa, ja saari tuli tunnetuksi sitrushedelmistään, oliiviöljystään ja viinistään. Sisilialaiset kauppiaat veivät näitä ja muita tuotteita kaikkialle Välimerelle. Sisilialaiset valmistajat valmistivat monenlaisia tuotteita, kuten kankaita, metallitöitä ja keramiikkaa.

Normannit tekivät Sisiliasta myös oppimiskeskuksen. He perustivat useita yliopistoja, ja valtakunta tuli tunnetuksi oppineista ja kirjailijoista. Sisilian kielellä kirjoitettiin monia kuuluisia kirjallisuuden teoksia, kuten Dante Alighierin Divina Commedia.

Napolin kuningaskunta valloitti Sisilian 1200-luvun lopulla. Sisilialaiset kapinoivat

Sisilian kuningaskunta Hohenstaufenin vallan aikana.

Sisilian kuningaskunta oli keskiaikainen kuningaskunta, joka sijaitsi nykyisen Etelä-Italian alueella. Normanilainen valloittaja Roger II perusti sen vuonna 1130, ja siihen kuuluivat Sisilian ja Maltan saaret sekä osia Pohjois-Afrikasta. Hohenstaufenin dynastia valloitti valtakunnan vuonna 1194, ja se pysyi sen hallinnassa vuoteen 1266 asti.

Hohenstaufenin aikana Sisiliasta tuli yksi Euroopan rikkaimmista ja vauraimmista kuningaskunnista. Pääkaupunki Palermo oli kukoistava kulttuurikeskus, jossa vallitsi vilkas hovielämä. Valtakunnan talous perustui maatalouteen, kauppaan ja teollisuuteen, ja se oli kuuluisa hienoista viineistään ja keramiikastaan.

Hohenstaufenin vallan aikana Sisilia eli rauhan ja vakauden aikaa. Tämä päättyi kuitenkin 1200-luvulla, kun dynastia alkoi taantua. Vuonna 1266 valtakunnan valloitti Ranskan kuningas Kaarle I. Sisilia pysyi vieraan vallan alla seuraavat vuosisadat, kunnes se lopulta yhdistettiin muun Italian kanssa vuonna 1861.

Sisilian kuningaskunta Angevinin vallan aikana

Vuosina 1266-1416 Sisilian kuningaskunta oli Angevinin vallan alla. Tälle ajanjaksolle oli ominaista voimakas ranskalainen vaikutus, sillä Angevinit olivat ranskalaista alkuperää. Monet sisilialaiset aateliset syrjäytettiin ranskalaisilla aatelisilla, ja ranskasta tuli Sisilian hovin hallitseva kieli. Angevinit ottivat käyttöön myös uusia lakeja ja instituutioita, joilla oli merkittävä vaikutus Sisilian yhteiskuntaan.

Angeviinien vallan aikana Sisilia eli vaurautta. Kauppa kukoisti ja talous kasvoi. Sisiliasta tuli tärkeä oppimiskeskus, ja saarella asui monia merkittäviä oppineita ja taiteilijoita. Angeviinit rakensivat myös useita linnoja ja linnoituksia, jotka auttoivat puolustamaan valtakuntaa hyökkääjiltä.

Kaikki eivät kuitenkaan hyötyneet angeviinien hallinnosta. Sisilian talonpoikia verotettiin usein raskaasti, ja he kapinoivat usein ranskalaisia herrojaan vastaan. Vuonna 1347 Sisiliaan iski musta surma, joka tappoi miljoonia ihmisiä. Tämä yhdessä talonpoikaiskapinoiden kanssa johti Angevin-dynastian kukistumiseen. Vuonna 1416 valtakunta siirtyi Aragonian talon hallintaan, ja Sisilia pysyi Espanjan vallan alla seuraavat vuosisadat.

Sisilian kuningaskunta Aragonian vallan alla

Sisilian kuningaskunta oli itsenäinen valtio Etelä-Italiassa vuodesta 1130 vuoteen 1816. Kuningaskuntaa hallitsi Hohenstaufenin suku vuodesta 1194 vuoteen 1266, jolloin Anjoun suku valloitti sen. Anjoun suku hallitsi valtakuntaa vuoteen 1479 asti, jolloin Aragonian kruunu valloitti sen. Aragonian suku hallitsi kuningaskuntaa vuoteen 1501 asti, jolloin Habsburgien suku valloitti sen. Habsburgien suku hallitsi valtakuntaa vuodesta 1516 vuoteen 1713, jolloin Savoijien suku valloitti sen. Savoijien talo hallitsi kuningaskuntaa vuodesta 1720 vuoteen 1735, jolloin Napolin kuningaskunta valloitti sen. Napolin kuningaskunta hallitsi valtakuntaa vuodesta 1735 vuoteen 1860, jolloin Savoijien talo valloitti sen. Savoijien talo hallitsi kuningaskuntaa vuodesta 1861 vuoteen 1946, jolloin siitä tuli Italian maakunta.

Usein kysytyt kysymykset aiheesta Roomasta sisiliaan

Miten päästä Sisiliaan?

Sisiliaan pääsee lautalla Italian eteläkärjestä. Lauttamatka kestää vain 20 minuuttia.

Mitä ostaa Sisiliasta?

Elintarvikkeet ja viinit ovat niin ikään Sisiliaan matkaavan tyypillisiä tuliaisia. Saaren loistavia viinejä, maukkaita juustoja, mausteita ja pähkinöitä, marsipaanimakeisia ja muita herkullisia tuliaisia löytyy aivan kaikkialta, jopa tavallisista ruokakaupoista.

Onko turvallista matkustaa Sisiliaan?

Kyllä, Sisiliaan on turvallista matkustaa. Mafia ei aiheuta matkustajille sen suurempaa vaaraa kuin normaali rikollisuus Suomessa. Mafiasta ei ole mitään merkkejä kaduilla, eivätkä matkustajat ole vaarassa Sisilian mafian taholta.

Mille maalle Sisilia kuuluu?

Sisilia kuuluu Italialle. Saarella sijaitsee myös Italiasta erottava välimeri, joka on yksi Välimeren suurimmista. Sisilia on myös maantieteellisesti erittäin merkittävä saari, sillä se sijaitsee keskellä Välimeren ja on siten tärkeä kulkureitti kaikille Välimeren maille.

Onko Palermo turvallinen?

Palermoa pidetään yleisesti turvallisena matkakohteena. Kaupungin yleinen turvallisuusindeksi on 56/100, mikä on alhaisempi kuin Suomen kaupunkien keskiarvo 74/100. Korkeampi luku kertoo yleisesti turvallisemmasta matkakohteesta matkailijoille.

Missä yöpyä Como järvellä?

Como järvi on Italiassa sijaitseva järvi, joka on suosittu turistikohde. Comossa on paljon hotellivaihtoehtoja kaiken budjetin matkailijoille. Luksusmajoitusta tarjoavat esimerkiksi Villa d’Este ja Mandarin Oriental, kun taas Posta Design Hotel on tyylikäs mutta kohtuuhintainen hotelli Comon kaupungissa. Comojärvellä voi vuokrata myös loma-asunnon.

Voiko Italiaan matkustaa ilman Koronarokotetta?

Italiaan matkustaminen on mahdollista ilman koronarokotetta, koska THL ei tällä hetkellä rajoita maahantuloa koronavirusepidemian vuoksi. Suomen kansalaiset voivat saapua Italiaan ilman rokotustodistusta tai negatiivista testitulosta 1.6.2022 alkaen.

Tarvitseeko Koronatestin Suomeen?

Ei, 1. heinäkuuta 2022 alkaen Suomeen matkustaminen ei enää edellytä minkäänlaisten asiakirjojen esittämistä tai koronaviruskoetta. Tämä johtuu siitä, että maan terveys- ja turvallisuustoimenpiteet sen rajoilla eivät ole enää voimassa kyseisestä päivämäärästä alkaen.

Onko Italia kallis maa?

Onko Italia kallis maa? Perustuotteiden hinnat ovat Italia alhaisemmat kuin Suomi. Sinun täytyy maksaa 1.09 kertaa vähemmän ostoksille Italia kuin Suomi. Keskimääräinen Majoitus maksaa Italia välillä: 46 EUR hostellissa 97 EUR 3 tähden hotelli.

Jätä kommentti