Pantheon – Antiikkinen temppeli Roomassa


Pantheon on yksi Rooman ikonisimmista rakennuksista ja arkkitehtuurin mestariteos.

Sen kunnioitusta herättävästä kupolista upeisiin sisätiloihin, se on näkemisen arvoinen nähtävyys Roomassa.

On kuitenkin muutama asia, jotka sinun on hyvä tietää ennen kuin vierailet tässä historiallisessa kohteessa: mitä tulee tietää ennen matkaa, mihin aikaan Pantheon aukeaa ja sulkeutuu ja mitä pukea päällesi!

Tässä oppaassa kaikki mitä tulee tietää!

Pantheon pähkinänkuoressa

mikä on Pantheon?: Pantheon on muinainen roomalainen rakennus, joka oli alun perin omistettu kaikille roomalaisille jumalille ja jumalattarille (pan=kaikki; theon=jumala, kreikaksi) ennen kuin se muutettiin kristilliseksi basilikaksi.

Osoite: Piazza della Rotonda, 00186 Roma RM, Italia

Sisäänpääsymaksu: Pantheon sisäänpääsy on ilmainen

Avoinna: Viikonpäivinä: 8.30 – 19.30. Sunnuntaina: 9.00 – 18.00, arkipyhinä 8.00 – 13:00.

Suljettuna: Ainoat poikkeukset ovat 1. tammikuuta, 1. toukokuuta ja 25. joulukuuta.

Huomioitavaa: Pantheon on toimiva kirkko, jossa järjestetään säännöllisesti uskonnollisia seremonioita ja toimintoja. Ne voivat vaikuttaa vierailuusi. Tarkista netistä onko jotain erityistä ja vierailusi sen mukaisesti.

Pukeutuminen: Pantheon on kristillinen kirkko, jolla on tiukat pukeutumisvaatimukset. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että hartioita ei saa paljastaa (kesällä riittää pashmina tai huivi hartioiden ympärillä), lyhyitä hameita ei saa käyttää ja niin edelleen. Voit käyttää tätä Vatikaanin pukeutumistyyliä apuna päättäessäsi, mitä pukeutua.

Miten saapua Pantheonille?

Koska Pantheoniin johtavat tiet ovat melko kapeita, sinne pääseminen voi olla hieman hankalaa. Paikalle ei pääse bussilla, eikä lähistöllä ole metroasemaa.

Pääset Pantheoniin kävelemällä Trevin suihkulähteeltä etelään Piazza Navonalle, jossa on Fontana dei Quattro Fiumi suihkulähde. Tätä suihkulähdettä vastapäätä on Via di Monte Pantheon, joka johtaa Pantheoniin.

Lähin bussiasema on Piazza Argentina, tähän pysäkille pääsee linjoilla 30, 40, 62, 64, 81, 87 ja 492. 

Monet hop-on/hop-off-bussireitit sisältävät myös Pantheonin. Huomaa, että ne eivät tule itse Pantheonille, vaan pysähtyvät sen sijaan lähellä sijaitsevan pääkadun varrella. Ainoa tapa päästä Pantheonin sisäänkäynnille on kävellä.

Kuinka paljon varata aikaa pantheon vierailuun?

Jonon pituus ja oma kiinnostuksesi vaikuttavat siihen, kuinka kauan vierailu pantheonissa kestää.

Pantheon koostuu yhdestä ainoasta kammiosta, joten kun olet kerran mennyt sisään, matkasi ei ole pitkä, ja siihen voi kulua niin paljon tai vähän aikaa kuin haluat.

Yleisesti ottaen kannattaa muistaa, että:

  • Rakennuksen ulkoasun näkemiseen tarvitaan vain muutama minuutti.
  • Jos haluat käydä vain Oculosissa (jotka ovat tärkeimpiä asioita, joita useimmat turistit näkevät täällä), Raffaellon haudassa ja kuningatar Margheritan haudassa, tarvitset aikaa alle puoli tuntia.
  • Pantheonin äänikierros kestää 35 minuuttia.

Paljonko sisäänpääsy pantheoniin maksaa?

Pantheon on ilmainen nähtävyys roomassa, tästä syystä et joudu myöskään tuhlaamaan aikaa jonottamiseen.

Pantheon on siis loistava nähtävyys myös pienemmällä budjetilla matkaavalle, kuten reppureissaajalle.

Jos sinulla on aikaa, harkitse opastetulle kierrokselle osallistumista, jotta saat lisätietoja rakennuksen historiasta ja siitä, miten sitä on käytetty vuosien varrella.

pantheon aukioloajat

Pantheon on avoinna yleisölle vuoden jokaisena päivänä lukuun ottamatta tammikuun 1. päivää, toukokuun 1. päivää ja joulupäivää.

Arkisin Pantheon on avoinna klo 8.30-19.30 ja sunnuntaisin klo 9.00-18.00

Juhlapyhinä Pantheon on yleensä avoinna kello 9-15, mutta se vaihtelee toisinaan, joten tarkista sen verkkosivuilta ennen lomalle lähtöä!

Joka lauantai klo 17.00 on messu, johon on rajoitettu pääsy, koska Pantheon on kirkko. Juhlapyhinä messu on klo 13.30.

Pantheon on Rooman parhaiten säilynyt antiikin ajan temppeli.

Pantheon on Rooman parhaiten säilynyt antiikin temppeli. Se rakennettiin vuonna 118 jKr. vuonna 117 jKr. keisariksi tulleen Hadrianuksen aikana.Pantheon rakennettiin kunnioittamaan kaikkia jumalia, ei vain yhtä. Se on omistettu ”kaikille jumalille”

Siinä on kolme pääkammiota, joita peitti yksi ainoa kupoli. Se vie 140 neliömetriä.

Pantheonissa on graniittipylväiden etukuisti, joka on joko pronssilla tai marmorilla päällystetty. Pantheonissa on seitsemän ikkunaa, jotka sijaitsevat korkealla kupolin seinillä ja jotka päästävät valoa sisään aukoista, jotka ovat jääneet neliönmuotoisten paneelien jättämiä, joita ei enää ole

Pantheon on 65 metriä korkea, mikä tekee siitä maailman suurimman raudoittamattoman betonikupolin. Itse kupolin jänneväli on 43,30 metriä