Fontana di Trevi

Fontana di Trevi on yksi Rooman ikonisimmista maamerkeistä ja kaupungin toiseksi suosituin nähtävyys.

1762 valmistuneen Fontana di Trevin suihkulähteen suunnitteli Nicola Salvi. Se rakennettiin kolmen keisarin – Konstantinuksen, Marcus Aureliuksen (hallitsi 161-180) ja Hadrianuksen (hallitsi 117-138) – muistoksi. 

Fontana di Trevi piti alun perin pystyttää Piazza della Colonnalle, mutta siellä ei ollut tarpeeksi tilaa tälle massiiviselle rakennukselle.

Sata vuotta aiemmin rakennettu Palazzo Poli, joka toimi paavin hallintorakennuksena, sijaitsee suihkulähteen takana. Historiallisesti merkittävän arkkitehtuurinsa lisäksi se on tunnettu siitä, että siellä sijaitsee Scipione Amiconin taidekokoelma.

Suihkulähteellä paljon tungosta

Fontana di Trevillä on paljon vilskettä. Ihmiset ottavat kuvia toisistaan ja heittävät kolikoita veteen. Suihkulähde on hiljainen vain aamun sarastaessa.

Alueella on myös paljon turisteille rihkamaa kaupittelevia sekä taskuvarkaita, joten pidä tavaroista huoli!

Myös ruoka ja juoma on alueella kallista. Jäätelön tai kahvin hinta saattaa olla jopa kolminkertainen verrattuna rooman keskiverto hintatasoon.

Legendan mukaan, jos heität kolikon veteen, saat palata Roomaan tulevaisuudessa

Legendan mukaan roomaan ei ole palaamista, jos et heitä lanttia Fontana di treville.

Heittämällä rahaa suihkulähteeseen saat myös esittää toiveen, joka uskomusten mukaan myös toteutuu.

Huhujen mukaan suihkulähteeseen heitetään jopa puolen miljoonan euron edestä kolikoita vuodessa.

Vinkit Fontana di Trevin vierailuun:

– Mene ajoissa. Suihkulähde avataan klo 8 aamulla, ja se on parasta kokea ilman väkijoukkoja, ennen kuin kaupat avautuvat

– Ota kolikot mukaan. Sinun on heitettävä kolikko suihkulähteeseen esittääksesi toiveen – jos et ole koskaan käynyt Roomassa, se on hauska matkamuisto!

– Ota metro. Se on vain 5 minuutin päässä Terminin asemalta, ja voit säästää tuntikausien kävelyltä kuumuudessa

– Voit tinkiä edullisempia hintoja kaikesta bussilipuista, viinistä ja matkamuistoista Colosseumin ja Palatinuksen kukkulan kaltaisissa maamerkeissä.

Fontana di trevin historia

Fontana de Trevi rakennettiin vuonna 1762 paavi Klemens XIII:n toimeksiannosta. Suihkulähde on ollut keskeinen osa aukiota vuodesta 1762 lähtien, ja se on nimetty antiikin ajan temppelin mukaan, joka oli omistettu veden jumalalle, Tethysille.

Roomalainen mytologia kertoo, että suihkulähde rakennettiin rakkauden jumalatar Venuksen mereltä paluun muistoksi. Kuvanveistäjiltä kesti vuosikymmenen veistää kaikki hahmot.

Fontana de Trevin suunnitteluun on vaikuttanut suuresti Nicola Salvin opiskelu Roomassa, jossa hän opiskeli noin viisi vuotta. Travertiinikiven käyttö on huomattu tärkeäksi osaksi suunnittelua. Patsaasta valuva vesi on myös metrin korkuinen ja kaksi metriä leveä, ja sen suihkut ampuvat kymmenen metrin korkeuteen ilmaan. Suihkulähde kunnostettiin vuonna 2000, jolloin kolme hahmoa valettiin alumiinista.