Keisari Nero oli yksi Rooman valtakunnan kiistellyimmistä ja arvoituksellisimmista hahmoista.
Hän oli Julio-Claudian dynastian viimeinen keisari, ja hänet tunnetaan surullisenkuuluisasti tyrannimaisesta hallinnostaan ja ylellisyydestään.
Keisari Nero syntyi vuonna 37 jKr. tulevalle keisari Claudiukselle ja tämän kolmannelle vaimolle Valeria Messalinalle.
Nerolla oli myrskyisä lapsuus ja nuoruus. Hänen äitinsä ja velipuolensa Britannicus murhattiin molemmat hänen isänsä neljännen vaimon Agrippina nuoremman toimesta.
Tämän jälkeen Nero meni naimisiin sisarpuolensa Octavian kanssa ja karkotti hänet myöhemmin maanpakoon.
Neron hallinnolle oli ominaista hänen tyrannimainen käytöksensä, kristittyjen vainoaminen ja tuhlailevuus.
Hänet kukisti lopulta vuonna 68 jKr. hänen omien kenraaliensa johtama kapina. Nero teki pian sen jälkeen itsemurhan. Vaikka hän oli yksi Rooman historian halveksituimmista henkilöistä, Nero onnistui silti kasvattamaan uskollisen kannattajajoukon.
Keisari Neron lapsuus ja varhaiselämä
Keisari Nero syntyi 15. joulukuuta 37 jKr. Roomassa. Hänen isänsä, Lucius Domitius Ahenobarbus, kuoli vuonna 40 jKr. kun Nero oli vasta kolmevuotias. Hänen äitinsä Agrippina nuorempi oli keisari Caligulan sisar ja Germanicuksen tytär. Hän oli myös eronnut ensimmäisestä aviomiehestään Gnaeus Pompeius Magnuksesta. Vuonna 51 jKr. keisariksi tuli Neron isosetä Claudius. Neron äiti meni naimisiin Claudiuksen kanssa edistääkseen poikansa asemaa.
Neroa kouluttivat eräät tuon ajan parhaista opettajista. Häntä opettivat filosofi Seneca nuorempi ja runoilija Lucan. Nero oli myös erinomainen muusikko ja urheilija.
Kun Nero oli kuusitoistavuotias, hänen äitinsä suostutteli Claudiuksen adoptoimaan hänet perillisekseen. Näin Nerosta tuli kruununperillinen. Vuonna 54 jKr. Neron velipuoli Britannicus kuoli epäilyttävissä olosuhteissa. Tämä teki Nerosta ainoan kruununperillisen.
Nerosta tuli keisari vuonna 54 jKr. 17-vuotiaana. Hänen ensimmäiset viisi vuotta keisarina olivat suhteellisen rauhallisia ja vauraita. Tilanne kuitenkin muuttui, kun Neron äiti Agrippina alkoi sekaantua hänen asioihinsa. Vuonna 59 jKr. Nero murhasi äitinsä. Tästä alkoi Neron syöksykierre, joka lopulta johti hänen kaatumiseensa.
Keisari Neron nousu valtaan
Vuonna 54 jKr. Neron ottoisä Claudius kuoli. Nerosta tuli keisari 17-vuotiaana. Hänen valtakautensa ensimmäisiä viittä vuotta leimasi sarja menestyksekkäitä sotaretkiä sekä rauhan ja vaurauden kausi.
Neron hallinto muuttui kuitenkin pian yhä tyrannimaisemmaksi. Hän alkoi käyttää valtaansa väärin ja harjoitti muun muassa murhia, lahjontaa ja kiristystä.
Vallankaappaus keisarina
Keisari Nero oli yksi Rooman historian kiistanalaisimmista henkilöistä. Hän oli Julio-Claudian dynastian viimeinen keisari, ja hänen valtakauttaan leimasivat tyrannia, tuhlailu ja poliittinen epävakaus. Nero oli tunnetusti julma ja vainoharhainen, ja häntä syytettiin useista murhista, muun muassa oman äitinsä murhasta. Hän oli myös taiteilija ja muusikko, ja hän valvoi useiden mahtipontisten julkisten rakennushankkeiden, kuten Domus Aurean, Rooman keskustassa sijaitsevan laajan palatsikompleksin, rakentamista. Neron valtakausi päättyi vuonna 68 jKr., kun hän joutui tekemään itsemurhan Rooman armeijan kapinan jälkeen.
Keisari Neron tuho ja kuolema
Neron tyrannian lisääntyessä myös Rooman kansan paheksunta kasvoi. Lopulta he nousivat kapinaan häntä vastaan. Nero pakeni Roomasta, mutta hänet otettiin kiinni ja hän teki itsemurhan sen sijaan, että olisi joutunut vangiksi ja teloitetuksi.
Neron valtakausi oli yksi raaimmista ja tyrannimaisimmista Rooman historiassa. Hänen kaatumisensa ja kuolemansa päätti verenvuodatuksen ja julmuuden aikakauden.
Usein kysytyt kysymykset aiheesta Keisari nero
Kuka poltti Rooman?
65 Jkr tapahtunut Rooman palo oli todennäköisesti Keisari Neron tekosia. Tacitus kirjoittaa, ettei Nero ollut palon syttymishetkellä pääkaupungissa, vaan syntymäkaupungissaan, Antiumissa (nyk. Anzio), josta on noin 50 kilometriä Roomaan.
Kuka oli Rooman valtakunnan ensimmäinen keisari?
Augustus, ennen keisariksi tuloaan Gaius Octavius Caesar, oli Julius Caesarin adoptoitu poika, Rooman ensimmäinen keisari ja sen pitkäaikaisin hallitsija. Augustus oli voimakas johtaja, joka onnistui luomaan Rooman valtakunnan ja pitämään sen yhtenäisenä. Hän oli myös hyvin kunnioitettu keisari, joka johti valtakuntaa rauhan aikana. Augustus kuoli vuonna 14 p.Kr., ja Rooman valtakunta jatkoi hänen johtamansa.
Oliko Caesar keisari?
Caesar ei koskaan ollut keisari, ja hän hallitsi Roomaa vain pari vuotta. Hän muutti kuitenkin historiaa, ja hän on ylivoimaisesti kuuluisin roomalainen.
Milloin keisari Augustus kuoli?
Keisari Augustus kuoli 19. elokuuta 14 jKr. Augustus oli keisari, joka hallitsi Rooman valtakuntaa suurimman osan ajastaan. Hän oli voimakas johtaja ja vaikutti merkittävästi Rooman historiaan. Augustus kuoli vanhana miehenä 79-vuotiaana ja hänen kuoltuaan hänen seuraajansa Tiberius tuli keisariksi.
Mikä Rooma oli ennen kuin siitä tuli keisarikunta?
Rooma oli alun perin pieni kylä Roomanlahdella, mutta se kasvoi nopeasti voimakkaaksi kuningaskunnaksi. Rooma aloitti voittokulunsa vuonna 753 eaa. kun se otti vallan Etrurian alueelta ja laajentui voimakkaasti seuraavina vuosikymmeninä. Vuonna 275 eaa. Rooma oli voittanut kaikki naapurinsa ja oli maailman vallankumouksellisin valtio. Rooma perusti keisarikuntansa vuonna 27 eaa., ja se kukoisti vuoteen 395, kun valtakunta jakautui Länsi- ja Itä-Roomaksi.
Miksi Rooman kaupungin sijainti oli hyvä?
Rooman kaupungin sijainti oli hyvä, koska se sijaitsee lähellä Italian länsirannikkoa ja Tiberjoen varrella. Tämä mahdollisti kaupungille hyvän yhteyden muihin kaupunkeihin sekä maista. Rooma oli myös hyvin keskeisellä paikalla, mikä helpotti kaupungille kasvua.