Vinkit ruoka-allergiselle

Ruoka-allerginen vieraassa maassa saattaa olla hädissään ajoittain, varsinkin jos ei yhteistä kieltä millään tunnu löytyvän. Seuraavassa sanastoa ja muutama ohje Associazione Italiana Allergie Alimentarilta, Italian ruoka-allergioiden liitolta. Mitä vähemmän eri aineksia annoksessasi on, sitä helpommin voit tarkkailla mitä suuhusi olet laittamassa.

Ota aina mukaan lappu jossa on teksti italiaksi allergioistasi, helpottaa huomattavasti kommunikointia, Voit kopioida tekstin ja tulostaa tekstilappusia mukaasi.

1. Ruoka-allergiasta kertova lappu

Tekstissä kerrotaan että hitunenkin on liikaa ja että käsien sekä työvälineiden tulisi olla myös puhtaat allergisen ruoka-annosta tehdessä. Muistutetaan myös anafylaktisen shokin vaarasta ja sen ensiavusta.

”Ho una grave allergia alimentare a ………………….. ( lisää tähän mitä et voi syödä) ed ai loro derivati. Nel caso venissi a contatto con questi alimenti, anche se in piccolissima quantità (contaminazione accidentale), potrei avere una reazione allergica così grave da avere uno shock anafilattico e, quindi, la necessità di avere la somministrazione urgente di adrenalina.

Potrebbe cortesemente indicarmi quali sono i piatti del menù che non contengono gli ingredienti che ho menzionato E’ molto importante che la pietanza non contenga ……………….. (lisää tähän mitä et voi syödä) nemmeno come contaminante. Chiedo anche la cortesia di pulire a fondo le mani con acqua e sapone, i piani di lavoro, gli utensili e le stoviglie che saranno utilizzati per ridurre il rischio di contaminazioni. La ringrazio molto.”

2. Keliaakikon pyyntö kokille keittiöön

”Minulla on keliakia, joten minun täytyy noudattaa tiukkaa, luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota. Tästä syystä en voi syödä ruokaa, joka sisältää edes pieniä määriä vehnää, ruista, ohraa, kauraa, spelttiä, raakoja speltin jyviä ja/tai mitään tuotteita, jotka ovat valmistetut näistä viljoista, esim. korppujauhot, krutongit ja nuudelit.

Voisitteko näyttää ruokalistasta minulle sopivia ruokalajeja tai valmistaa ateriani gluteenittomasti – esimerkiksi jättämällä pois kastikkeet, jotka sisältävät jauhoja tai valmistamalla ruoka-aineet ilman leivitystä tai jauhoja? Voitte käyttää ruuissa keliaakikoille sopivia, korvaavia viljatuotteita ja tärkkelyksiä, kuten maissitärkkelystä (Maizena), riisi- tai perunajauhoja, hirssiä tai tattaria. Lämmin kiitos jo etukäteen avustanne!”

Una richiesta al cuoco

”Io ho la celiachia e devo seguire un’alimentazione completamente priva di glutine. Per questo non posso assumere alimenti che contengano neanche le più piccole quantità/resti di frumento, segala, orzo, avena, farro, frumento verde essiccato e/o prodotti derivati, come ad esempio pane grattugiato, spezzati, ecc. Può consigliarmi dei piatti adatti per me presenti sul Suo menù, oppure può prepararmi un piatto privo di glutine (ad esempio evitando salse che contengano farina oppure piatti preparati senza impanatura e senza farina)? Come sostitutivo potrà utilizzare tipi di cereali adatti per me, come ad esempio mais, riso, miglio, fecola di patate oppure anche grano saraceno. La ringrazio per il Suo impegno!”

3.Keliakialiiton lyhyempi käännös 

Sairastan keliakiaa ja noudatan tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota. En voi syödä pieniäkään määriä vehnää, ruista, ohraa tai kauraa. Voin syödä esimerkiksi riisiä, maissia, tattaria, perunaa, lihaa, kalaa ja kasviksia. Voitteko kertoa minulle mitkä ruoka-annokset ovat gluteenittomia ruokalistallanne tai mitkä voidaan valmistaa gluteenittomiksi? Kiitos avustanne.

Sono affetto da Celiachia e devo seguire una rigorosa dieta senza glutine. Non posso mangiare la minima traccia di frumento, orzo, segale ed avena. Posso mangiare riso, mais, grano saraceno, patate, carne, pesce, verdura. Potete indicarmi i piatti del vostro menù idonei alla mia dieta o prepararmi una pietanza senza glutine, per favore? Vi ringrazio per l’aiuto.

Sanastoa allergiselle

seesaminsiemen / auringonkukansiemensesamo/semi di girasole
kananmunauovo / uova (monikko)
gluteeniglutine
merenelävät / kalafrutti di mare/pesce/crostacei/gamberetti
hedelmät / kiivi /kookosfrutta/kiwi/cocco
ruohosipuli / sipuli / valkosipulierba cipollina/cipolle/aglio
nilviäiset, mm. etanatmolluschi 
pähkinät/maapähkinätnoci/arachidi
maito / laktoosi /maitotuotteetlatte/lattosio/latticini
palkokasvit / pavut / herneet / maissileguminose/fagioli/piselli/mais
jauho / vehnäfarina/frumento
sienetfunghi
soijasoia
alkoholitonanalcolico

Pähkinäallergia

– Älä tilaa uppopaistettuja ruokia, sillä on mahdollista on että keittiö käyttää annosten valmistamiseen öljysekoitusta jossa on maapähkinäöljyä, tai että samassa öljyssä paistetaan myös muita ruokia jotka sisältävät maitoproteiinia.

– Pesto sisältää yleensä pinjansiementä ja juustoa.

– Mortadella (makkara) voi sisältää pistaasia.